Jon Marten – De IJmuider Kring

Precies 30 jaar geleden werd de kunstenaarsgroep de IJmuider Kring opgericht. De groep bestond uit initiatiefnemer Lei Molin, Gérard Leonard van de Eerenbeemt, Jon Marten, Theo Kuypers, Pieter Defesche en Jaap Mooy.

De 6 kunstenaars weigerden zich langer te laten leiden door de vraag van de galeriehouders en het publiek, en trokken zich terug in een oude leegstaande fabriek in de haven van IJmuiden.

Geïnspireerd door hun nieuwe omgeving werkten ze 2.5 jaar lang in praktisch volledige afzondering.

Na diverse belangrijke exposities en een onuitwisbaar spoor achtergelaten te hebben in de geschiedenis van de Nederlandse kunst, werd de groep in 1986 opgeheven.

Momenteel zijn van de zes leden van de IJmuider Kring nog twee kunstenaars in leven; Theo Kuypers en Jon Marten. Theo Kuypers is in januari 2014 te zien in museum De Pont in Tilburg. En ik prijs mij zeer gelukkig met een unieke expositie van Jon Marten in december van dit jaar bij Prins Kunstcentrum.

Tijdens zijn vele reizen heeft Jon Marten oneindig veel indrukken opgedaan die, zoals hij het zelf zegt, als dia’s in zijn hoofd zijn opgeslagen.

Bij zijn huidige werk komen deze beelden, meestal onbewust, in de vorm van compositie of kleur weer boven, en zijn mede van invloed op het uiteindelijke resultaat. Het is deze combinatie van beelden uit het verleden en het heden, die de werken van Jon Marten maken tot wat ze zijn. De schilderijen zijn ingetogen qua vorm en vaak verassend van kleur, en getuigen van een intensief en bewogen leven.

In 2014 wordt Jon Marten 80 jaar.

De expositie duurt tot 28 december 2013.

Venissage is op 8 december om 15.00 uur.

Leave a Comment (0) ↓